Tazminat Hukuku

TAZMİNAT HUKUKU

Tazminat hukuku, haksız fiillerden veya başkaca birçok doğan anlaşmazlıkları konu alır, bu nedenle tazminat bir ceza değil borçlanma durumudur.

Tazminat hukuku kurumunun amacı, zarar gören mağdurda eksilen şeyin maddi veya manevi olarak mağdura iade edilmesidir. Genel olarak iki tür tazminat davası türü vardır:

1-) Maddi tazminat davası, ölüm sebebiyle destekten yoksun kalma, maluliyet ve işgücü kaybı gibi bedensel zararlardan kaynaklanabileceği gibi malvarlığı değerlerinin zarar görmesinden de kaynaklanabilir.

2-) Manevi tazminat davası, zarar gören davacının haksızlık muhtevasından dolayı yaşadığı ruhsal sıkıntıları gidermek amacıyla açtığı dava türüdür.

TAZMİNAT DAVASI ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

1-) Boşanma ile Maddi ve Manevi Tazminat Davası

Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan tarafın, yaşadığı ruhsal sıkıntıları gidermek amacıyla manevi tazminat, ekonomik menfaatleri zarar gören eşin de bu zararın giderilmesi için mahkemeden maddi tazminat talep edebilir.

2-) Malpraktis (Yanlış Tıbbi Müdahale) Tazminat Davası

            Doktorların yanlış tıbbi müdahale hatasının bir diğer adı malpraktistir. Malpraktis; doktorun, hemşirenin veya sağlık çalışanın bilgisizliği, ilgisizliği, deneyimsizliği gibi nedenler sebebiyle yanlış teşhis, hatalı tedavi gibi hizmetler neticesinde hastanın zarar görmesidir. Bu durumda zarar gören hastanın, yaşadığı bu zarara karşı tazminat davası açabilmesi için birtakım şartlar gereklidir. Şöyle ki;

  • İlk önce sağlık personelinin hukuka aykırı bir davranışı olması gerekir. Hukuka aykırılık durumu; haksız fiilden kaynaklanabileceği gibi, sözleşmeden doğan yükümlülüklerin ihlali sebebiyle de olabilir.
  • Yanlış tıbbi müdahale sonucu bir zarar meydana gelmelidir.
  • Meydana gelen zarar neticesinde yanlış tıbbi müdahaleyi yapan sağlık personeline isnat edilebilecek bir kusur olması gerekir.
  • Kusur ile meydana gelen zarar arasında uygun nedensellik bağı olması gerekir.

Bu dört unsur birlikte gerçekleştiğinde sağlık personelinin tazminat sorumluluğu doğar.

3-) Sözleşme İhlali Sebebiyle Açılan Tazminat Davası

            Borçlunun ifa etmekle yükümlü olduğu borcunu yerine getirememesi neticesinde borca aykırılık meydana gelmektedir. Borca aykırılık durumunda, borçlu ifa etmesi gereken edimin yanında borca aykırılık durumundan dolayı oluşan zararı da karşılamak durumundadır. Genellikle sözleşme ihlali durumunda maddi tazminat talep edilir fakat Türk Borçlar Kanunu’nda sözleşme ihlali sebebiyle manevi tazminat başlığını taşıyan bir madde bulunmasa da manevi tazminat da talep edilebilir çünkü zarara uğrayan kişi uğradığı zarardan üzüntü duyması ile birlikte itibarında oluşacak zayıflıktan dolayı iş yaptığı alanda zarara uğrayan kişiye güven de azalır. Bu yüzden manevi tazminat talep edilebilmesi mümkündür.

4-) İş Kazası Sonucunda Çıkan Tazminat Davası

            İş Kazası, işyerinde veya işin yürütüldüğü esnada işçinin yaralanması veya ölümüyle sonuçlanan kaza türüdür. Bu kaza sonucunda işçi için birtakım yasal haklar ortaya çıkar. Bu yasal haklardan birisi de maddi ve manevi tazminat davası açabilme hakkıdır. İşveren, işçisini gözetim borcu altında olup, iş sağlığını ve güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. İşveren eğer meydana gelen kazada yükümlülüklerini yerine getirmedi ise işverene kusur isnat edilebilir. Bu kusur neticesinde işçi maddi ve manevi tazminat talep edebilir.

TAZMİNAT DAVASI  AVUKATI

Tazminat davaları uygulamada kısa sürede sona eren dava türlerinden değildir. İçerisinde birçok etkeni barındıran, farklı dinamiklere sahip, birçok alanda dava açılabilen özel bir alandır. Bu yüzden tazminat ile ilgili konularda uzman bir avukatla çalışılması zarar gören kişinin yararına olacaktır. Tazminat davası alanında uzmanlığımızdan yararlanabilirsiniz.

YARGITAY KARARLARI

  • “… Davada yalan söylediği ve yalancı tanıklık yaptığı şeklinde ithamda bulunmak manevi tazminat sebebidir.”(Yargıtay 4.HD, 2014/3301 E., 2014/17808 K.)
  • “… Eşinin ölümü nedeniyle destekten yoksun kalma tazminatı talep eden davacı eş yargılama devam ederken yeniden evlenir ise, sadece yeniden evlendiği tarihe kadar olan süre için tazminat alabilir.” (Yargıtay 3.HD, 2021/5045 E., 2021/12939 K.)
  • “… Boşanma ilamının kesinleşmesinden itibaren bir yıl geçtikten sonra açılan maddi tazminat davası zamanaşımı yönünden reddedilmelidir.” (Yargıtay 2.HD 2015/7837 E., 2015/10722 K.)
  • “… Tarafların soruşturma aşamasında uzlaşması halinde, davacının tazminat davası açma hakkı yoktur.” (Yargıtay 17.HD 2018/3250 E., 2020/677 K.)
  • “… Eşinin işi ve geliri olmadığını bilen erkeğin, kadının kullanmakta olduğu kredi kartlarını iptal ettirdiği, giderlerini karşılamadığı, bu nedenle kendisini arayan kayınvalidesine ‘manyak karı’ dediği olayda, kişilik haklarına saldırı nedeniyle davacı kadın yararına manevi tazminata hükmedilmelidir.” (Yargıtay HGK., 2017/2733 E., 2021/1053 K.)
  • “… ‘Tazminat haklarını saklı tutmak’ suretiyle anlaşmalı boşanma kararı verilemez.” (Yargıtay 2.HD., 2014/16344 E., 2015/269 K.)
  • “… Avukat kimliğini ibraz etmesine rağmen, polis memuru tarafından avukatın çantasının aranması ve avukat kimliğinin fotoğrafının çekilmesi; meslek onurunu zedelediğinden manevi tazminat gerektirir. ( Sakarya 2. İdare M., 2019/421 E., 2019/817 K.)
  • “… Alacağın bir kısmının ödenmiş olmasına rağmen, hiç ödenmemiş gibi yapılan icra takibinde, alacaklının kötü niyetli olduğu kabul edilmeli ve alacaklı aleyhine kötü niyet tazminatına hükmedilmelidir.” (Yargıtay 15.HD., 2019/2681 E., 2020/370 K.)
  • “… Haklı sebep göstermeden istifa eden işçi, istifadan 1 gün sonra başka iş yerinde işe girmesi halinde kıdem ve ihbar tazminatı alamaz.” (Yargıtay 9.HD., 2022/2662 E., 2022/3734 K.)
  • “… Bakım gözetim amacıyla kreşe bırakılan çocuğun, kreşten çıkıp parka gitmesinde gerekli özeni göstermeyen kreş yetkililerinin aileye tazminat ödemesi gerekir. (Yargıtay 13.HD., 2016/29552 E., 2020/708 K.)
  • “… Havayolu şirketleri taşıdıkları bagajı kaybetmeleri halinde, yolcunun uğradığı maddi zararları karşılamak zorunda oldukları gibi, yolcunun bagajının kaybolması dolayısıyla yaşadığı manevi zararı da karşılamalıdır. ( Yargıtay HGK., 2017/44 E., 2019/508 K.)

 

 

 

 

Bültenimize abone olun